Indrukwekkend bedrijfsbezoek in Genemuiden

← Terug naar overzicht

Op woensdag 9 oktober togen 50 ondernemers uit Staphorst naar Genemuiden op uitnodiging van Hendrik Slager, één van de directeuren van Gebufa. Dit bedrijf  is lid van Sport en Business Staphorst en vervaardigt automatten, deurmatten en karpetten.

Na het openingswoord van voorzitter Hans Gebben vertelde Hendrik Slager de aanwezigen iets over de historie van het bedrijf, de huidige situatie en de toekomstverwachtingen.

Het bedrijf is in 1985 gestart door Gerrit Beens. 10 jaar later kwam Hendik Slager dit bedrijf versterken. Hij had na de VWO de HEAO richting bedrijfseconomie gevolgd en ging aanvankelijk werken op de financiële administratie. Na verschillende projecten te hebben gedaan ging Slager zich met de verkoop bemoeien en voor hem in de plaats op financiën kwam Henk van Dalfsen, die ook eerder de huisaccountant van het bedrijf was. Toen rond de eeuwwisseling het bedrijf te koop kwam hebben Hendrik Slager, Henk van Dalfsen en Jacob v.d. Belt het bedrijf in eigendom overgenomen.

Gedurende de eerste jaren werden de matten in Genemuiden en in de gevangenissen in Nederland geproduceerd. In 2002 is men gestart met een productie fabriek in Tsjechië aangezien de kosten daar een stuk lager waren dan in Nederland. Inmiddels is het bedrijf daar uitgegroeid naar 140 mensen die in een hal werken van 6.000m2.

Door de vermindering van de productie in Genemuiden is men bovendien een nieuw bedrijf gestart in Roemenie, waar momenteel 110 mensen werken. Gebufa heeft verkoopkantoren onder meer in Duitsland aan de Bodensee en in Cannes in Frankrijk. Men levert automatten aan dealers, bedrijven maar ook aan particulieren. Hiervoor is een speciale website geopend t.w. matten-online.nl.

Naast automatten levert Gebufa deurmatten, trapmatten en karpetten. Men levert aan de grote bedrijven in Nederland, Duitland en Frankrijk zoals Leen Bakker, Kwantum, Action, Duitse super- en bouwmarkten zoals Aldi, Lidl, OBI Bau evenals in Frankrijk. Hendrik Slager kenmerkt Gebufa als een arbeidsintensief bedrijf die de productie voor het grootste deel in Tsjechië en Roemenie heeft. Evenwel, vanuit Genemuiden vindt de regie plaats. Ook ziet Slager de toekomst positief in, want met name in het hele voormalige Oostblok is een groeiende markt aanwezig.

Na de rondleiding door het bedrijf Gebufa en een bezoekje aan hun magazijn werd nog een bezoek gebracht aan een zakelijke relatie namelijk Vebe Floorcoverings aan de Inslag in Genemuiden. Vebe is een onderdeel van de Condor Groep en is momenteel de 7e speler in grootte op de wereldmarkt. Men produceert vloerbedekking, matten, karpetten in allerlei kleuren, kwaliteiten en vormen en men exporteert over de hele wereld. Ook levert men kunstgras. Alleen al in het bedrijf in Genemuiden produceert men 45 miljoen m2 vloerbedekking per jaar. Om aan deze productie het hoofd te kunnen bieden staan er in het imposante pand nog imposantere machines, zoals een tweetal backing straten waar de onderkant van de vloerbedekking op gebrand wordt. Deze machines zijn alleen al 200m lang. Vebe heeft grote investeringen moeten doen om zoveel mogelijk producten te kunnen afzetten in de wereldmarkt. Het is zoals directeur Gert van Damme het noemt een kapitaalintensief bedrijf. In Genemuiden werken 280 mensen gedurende 6 dagen per week 24 uur per dag.

Na de rondleiding, die vanwege het imposante pand langer duurde dan gepland, dankte voorzitter Hans Gebben voor de ontvangst en prees de ondernemersgeest bij de buren in Genemuiden. Na afloop toog het gezelschap naar Café de Dissel in Staphorst voor een borrel en de napraat.